Dizajnové zrkadlá na stenu – ideálne do kúpeľne a predsiene!

Zrkadlá sú jedným z najobľúbenejších doplnkov v akejkoľvek domácnosti. Na jednej strane plnia funkčnú úlohu, pretože nám pomáhajú pri akýkoľvek prípravách na deň či večer, pri umývaní zubov a pri množstve iných činností. Aj keď ich môžete umiestniť do ktorejkoľvek miestnosti – najpodstatnejšie sú práve v dvoch, a to je kúpeľňa a predsieň. Platí, že s nimi dokážete takmer čokoľvek – opticky zväčšiť priestor, vytvoriť dizajnový priestor a ešte ho aj vyplniť.

Je však dôležité pri ich výbere zvážiť niekoľko detailov.

Dizajnové zrkadlá

Pokiaľ hovoríme o dizajnových zrkadlách, myslíme nimi predovšetkým ich tvar a materiál, z ktorého sú zhotovené. Výber tvaru ešte popíšeme neskôr, avšak čo sa týka materiálu a celkového prevedenia, ak chcete dizajnové zrkadlo, určite si vyberte také, ktoré má výrazné dekoračné prvky. Práve tak bude pôsobiť ako obraz.

Výber zrkadla by mal vždy zodpovedať celkovému štýlu, v ktorom je zariadený váš dom alebo byt. Pokiaľ ste fanúšikom klasiky, zvoľte radšej zrkadlo s vyrezávaným dreveným rámom, prípadne bude vhodný aj zlatý rám. Vďaka tomu dodáte miestnosti prvok luxusu. Ak preferujete zrkadlá bez rámu, môžete si vybrať napríklad atypický tvar. Platí, že zrkadlo nemusí byť iba nevyhnutným kusom nábytku vo vašom dome či byte, ale môže byť skutočne aj dizajnovým prvkom, ktorý dokonale doplní každú miestnosť.

Dizajnové zrkadlo ELEGANT

Výber miestnosti a umiestnenie

V konečnom dôsledku by sa zrkadlá mali umiestňovať tak, aby zachytávali čo najviac svetla. Preto to zvážte aj pri ich umiestňovaní do konkrétnych miestností. Avšak, samozrejme, ak v nich máme pozorovať náš odraz, musia byť v nami dostupnej výške. Všetko závisí od účelu. Zrkadlo však veľmi dobre vytvára aj ilúziu hĺbky. Ak ho umiestnite na konci chodby, vizuálne ju predĺžite. Ak je teda daná miestnosť príliš malá, práve zrkadlo je jedným z najobľúbenejších trikov dizajnérov.

Vhodné zrkadlo do kúpeľne

Práve v kúpeľni sa často stáva, že tu chýba okno. Preto sú práve osvetlenie a detaily veľmi dôležité. Môžete teda napríklad vyskúšať aj efektné orámované zrkadlo so žiarovkami alebo LED pásikmi. Ak je vaša kúpeľňa dostatočne veľká, napríklad v dome, môžete vyskúšať aj veľké zrkadlo siahajúce až po strop.

Veľmi dôležitá je veľkosť kúpeľňového zrkadla. Tá závisí od toho, kde presne chcete mať v kúpeľni zrkadlo umiestnené. Jedným zo základných umiestnení zrkadiel v kúpeľni je priestor nad umývadlom. Zrkadlo však môže byť umiestnené aj na strane za umývadlovou skrinkou.

Akonáhle sa rozhodnete, zmerajte veľkosť skrinky alebo aj umývadla. Je ideálne, ak sa šírka zrkadla rovná práve šírke týchto dvoch ukazovateľov. Zrkadlo pôsobiť dobre vtedy, ak je menšie alebo užšie, ale nikdy nie väčšie. Ak máte v kúpeľni dve umývadlá, vždy je lepšie zvážiť umiestnenie jedného veľkého zrkadla namiesto dvoch malých. Miestnosti to dodá lepší štýl.

Do kúpeľne sú obľúbené predovšetkým zrkadlá bez rámu. Na jednej strane sú štýlovejšie a väčšinou aj lacnejšie. Taktiež pôsobia moderne a šetria priestor. Najlepšie sa hodia do súčasných, moderných a minimalistických priestorov, kde nie je príliš veľa dekorácií. Ak preferujete zrkadlo v ráme, hodí sa skôr do tradičných a dekoratívne zariadených miestností. V každom prípade by mal rám vždy ladiť aj s ostatným nábytkom, prípadne s dlaždicami.

Najlepšie zrkadlá do predsiene

Vstupná hala a predsieň je veľmi vhodná a užitočná miestnosť na umiestnenie zrkadla, vďaka tomu budete môcť vždy svoj vzhľad pred odchodom skontrolovať. Ak vaša predsieň nie je príliš veľká, skúste využiť skriňu alebo jednu zo stien a pokiaľ je to možné, vynechajte stenu, ktorá sa nachádza oproti vstupným dverám. Zrkadlo v predsieni má v konečnom dôsledku teda dve hlavné funkcie – tou prvou je to, aby ste mohli pred odchodom vidieť svoj odraz a tou druhou je optické zväčšenie priestoru, jeho dizajn a lepšia úprava. Práve z tohto dôvodu stojí za to vybrať si zrkadlo do priedsiene čo najlepšie. Vytvoríte vďaka tomu atraktívny vzhľad interiéru hneď po vstupe.

Zrkadlo zo zlatým kovovým rámom

Výber zrkadla v tejto miestnosti závisí predovšetkým od toho, aké možnosti máte, a teda, aká veľká je daná miestnosť. Podľa toho si môžete vyberať nástenné závesné zrkadlá, dizajnové stojace zrkadlá alebo atypické tvary.

Tvar zrkadiel a ich materiál

Čo sa týka tvaru zrkadiel, možnosti sú rôzne a vďaka tomu si môžete zvoliť dizajn, aký potrebujete. Každý z nich sa hodí k trochu inému štýlu. Napríklad zrkadlá geometrických tvarov sú vhodné do moderného príbytku v štýle art deco. Veľmi typickými do tohto štýlu sú aj zrkadlá, ktoré sú štylizované so slnečnými lúčmi v tvare slnka. Ak máte radi skôr vintage štýl, vhodný rám bude z ratanu a pre industriálny štýl je zase ideálne klasické zrkadlo bez rámu alebo kovový rám.

Jeden z najobľúbenejších dizajnov zrkadiel je v súčasnosti okrúhle zrkadlo. Kruhový tvar pôsobí príjemne a upokojujúco a vďaka nemu bude priestor elegantnejší a harmonickejší. Vo vstupnej hale bude väčšie okrúhle zrkadlo s okrúhlym rámom pôsobiť veľmi štýlovo.

Ďalšou z vhodných možností je zrkadlo, ktoré je stojace samostatne. To vynikne predovšetkým v minimalistickom ráme. Pokiaľ máte väčšiu kúpeľňu, bude vyzerať veľmi dobre aj tam. V každom prípade dodá vždy miestnosti veľmi zaujímavý vzhľad a veľkou výhodou tiež je, že v ňom vidíte celý svoj odraz. Ak chcete niečo dizajnové, môžete si zvoliť práve takéto zrkadlo atypického tvaru.

Ak chcete dosiahnuť príjemnú rovnováhu miestnosti, voľte jednoduchý rám, ktorý je široký iba niekoľko centimetrov. Úzke rámy sa hodia lepšie pre menšie zrkadlá a vďaka tomu vytvárajú elegantný a moderný vzhľad. Hrubšie rámy zase bývajú zvyčajne viac ozdobené.

Zlaté zrkadlo GLAM

Jednou z ďalších možností, ktoré môžete zvážiť, je vyrezané zrkadlo presne podľa vašich predstáv. To sa hodí predovšetkým do atypického priestoru. Takáto možnosť je o niečo drahšia, avšak vytvorí veľmi dobrý efekt.

Dizajnové zrkadlá sú skvelý prvok, ktoré z akejkoľvek miestnosti vedia vyčariť veľmi zaujímavý priestor. Vďaka svojej funkcii, že dokážu opticky zväčšiť miestnosť, dokážu vytvoriť aj z menšej miestnosti priestrannú izbu. Taktiež zvyšujú jej atraktívnosť, a to predovšetkým vtedy, keď stavíte na ten správny dizajn. Nechajte sa inšpirovať a správne si zvoľte veľkosť, tvar, farebné prevedenie a aj materiál. Všetky tieto detaily sú veľmi dôležité a v konečnom dôsledku vytvárajú finálny efekt.

V ponuke nájdete všetko od moderných zrkadiel bez rámu, cez rámy v čistých líniách až po masívne zrkadlá so zdobeným rámom v barokovom a vidieckom štýle. Výber vždy prispôsobte zariadeniu a štýlu vášho bývania. V neposlednom rade sa rozhodujte aj podľa vášho vkusu.

Zrkadlo by malo odrážať váš cit pre detail a aj vaše estetické vnímanie. Je to prvok, ktorý je dôležitý v každej miestnosti rovnako, ako ktorýkoľvek ďalší. Zamerajte sa aj na veľkosť miestnosti. Ak je miestnosť malá, hodia sa do nej menšie nástenné zrkadlá, avšak veľký priestor pokojne znesie aj väčšie zrkadlá alebo ozdobné rámy.

Dizajnové zrkadlá sa v neposlednom rade podieľajú aj na celkovom vzhľade interiéru. Vždy chcete predsa urobiť dojem a práve tento detail mu pomôže. V neposlednom rade nezabúdajte aj na vhodné osvetlenie, ktoré sa hodí práve aj ku zrkadlu alebo v jeho blízkosti.