Návyky ľudí, ktorí majú doma vždy poriadok

Niekedy je dosť problém udržať svoje interiéry vždy čisté a usporiadané. Možno si myslíte, že ľudia, ktorí majú vždy doma čisto a upratané majú nejaké tajomstvo. Sú to však iba zvyky, ktoré sa naučili v priebehu rokov. My vám ponúkame pár rád alebo trikov, ktoré môžete zahrnúť do svojho denného upratovacieho režimu. 

1. Začni deň uprataním postele

Aj keď je ustlanie postele úloha, ktorá trvá dve minúty, môže mať monumentálny vplyv na to, ako sa budete cítiť, keď sa vrátite večer domov z práce. Určite sa nechce každému ráno vstať s tým, že musí hneď upratovať ale verte, že ak sa to naučíte bude to mať len pozitívny vplyv. Okrem toho, že sa budete cítiť príjemnejšie, keď sa po príchode domov pozriete na upratanú posteľ, môžete to brať ako každodennú rannú rozcvičku, čo ocení aj vaše telo. 

2. Častejšie perte oblečenie

Ľudia s trvale čistými domácnosťami pravidelne a častejšie perú oblečenie, ktoré sa im následne nepovaľuje po spálni. Nenechávajú oblečenie na víkendové pranie ale perú hneď, ako majú dostatok oblečenia na vloženie do práčky. Ak sa obávate, že budete plytvať vodou, nastavte si pranie na režim úsporného prania, ktorý má každá novodobá pračka. Uvidíte, že pokiaľ sa budete častejšie zbavovať špinavého prádla, vaša spálňa bude vyzerať vždy upratanejšia a usporiadanejšia. 

3. Udržiavajte veci na správnom mieste

Každý má doma veci, ktoré používa dennodenne a nechce sa mu ich odkladať niekde, kde ich následne nebude vedieť nájsť alebo sa mu ich nebude chcieť vyberať. Na takéto veci môžete jednoducho použiť nejaké pekné odkladacie nádoby, ktoré vám zakryjú nepekný vzhľad rôznych vecí. Nádoby môžete jednoducho poukladať vedľa seba na komodu v predsieni alebo na odkladací stolík niekde do obývačky.

4. Čistá chladnička

Ak chcete mať príjemný pocit zo svojej upratanej kuchyne, nesmiete zabudnúť na vnútro chladničky či mrazničky. V chladničke sa vám môžu nahromadiť rôzne nečistoty či neporiadok vo forme pokazených potravín, jedla alebo rozliatych tekutín. Skúste si vyhradiť čas na pravidelné čistenie a upratovanie vnútra chladničky alebo mrazničky. Môžete si začať jednotlivé suroviny upratovať do umelohmotných organizérov, aby mali potraviny vždy svoje miesto a uvidíte, že po nejakom čase budete oveľa spokojnejší keď si pôjdete pre nejaký dobrý snack!

5. Topánky a kabáty majte vždy mieste 

Ľudia, ktorí majú vždy poriadok a čisto dbajú na to, aby sa topánky nepovaľovali po celej predsieni alebo chodbe. A to isté platí aj pri kabátoch, bundách, kabelkách a iných doplnkoch, ktoré dennodenne používame. Jednoduchým tipom je mať nejaký pekný a štýlový botník. Keď prídete z roboty, snažte sa vždy si topánky ukladať a uvidíte, že sa vám bude zdať vaša predsieň vždy upratanejšia. Najlepšie je zaobstarať si štýlový vešiak a rozdeliť si na ňom miesto na kabáty, kabelky a šály či iné doplnky, ktoré využívate každý deň. 

6. Vždy upratané riady

Určite poznáte ten pocit, keď ku vám príde nečakaná návšteva a vy máte plný drez riadu alebo porozkladané riady po kuchynskej linke. Ľudia, ktorí majú vždy čisto a poriadok, nikdy nenechávajú špinavý riad v umývadle. Dobrým tipom je zbaviť sa špinavého riadu pred tým ako idete spať. Získate, tak menej špinavého riadu, ktoré je potrebné po raňajkách umyť a upratať. 

7. Po použití veci ukladajte na svoje miesto

Ak chcete mať vždy poriadok v drobných veciach, ktoré používate, naučte sa ukladať ich vždy po použití. Vrátenie vecí späť na miesto, z ktorého boli odobraté, zabezpečí, že každý bude vedieť, kde ich hľadať. A samozrejme vám to zabezpečí poriadok a čistotu.

8. Pravidelne vysávajte a utierajte prach

Vysávanie je činnosť, ktorú nie každá gazdinka obľubuje. No práve táto činnosť vám zaručí čistejší a príjemnejší domov. Ak budete utierať prach a vysávať niekoľko krát týždenne, bude váš dom čistejší a ušetríte čas, pretože nebudete musieť každý mesiac robiť veľké upratovanie, ktoré vám zaberie aj celý deň. Najlepší pomocník ľudí, ktorí nemajú radi vysávanie je inteligentný vysávač, ktorý vám automaticky povysáva celý dom pokiaľ ste v práci. Stačí ho nastaviť na presný čas a keď sa vrátite domov z práce či z prechádzky so psom, budete sa cítiť lepšie v čistejšom domove. 

Udržiavanie domácností v čistote a organizácií môže byť dosť otravné, ale pokiaľ sa budete riadiť našimi radami a skvelými spôsobmi, ako si to uľahčiť uvidíte, že vám to pomôže. Najmä, keď si vybudujete denné alebo týždenné návyky, skrátite tým čas upratovania.