Obliečky na vankúše - Dekoračné darčeky, ktoré potešia

Pravdepodobne existuje veľmi málo príjemnejších pocitov, ako keď si po dlhom dni ľahneme na gauč alebo do postele. Všetky naše myšlienky v tej chvíli necháme na vankúši. Je na vás, či máte radšej mäkšie alebo naopak pevnejšie vankúše. O to dôležitejšie sú tiež obliečky na vankúše, ktoré môžu slúžiť aj ako výborný dekoračný darček. Obliečky na vankúše, pokiaľ pravdaže na nich ležíte, sú jednou z dôležitých súčastí posteľnej súpravy a nie sú len obliečkami, ale chránia aj našu pokožku.

Pokiaľ ide o obliečky na vankúše ako dekoračný prvok, zvážte ich estetickú stránku. Či už vyberáte obliečky pre vás alebo pre niekoho blízkeho, v tomto článku vám poskytneme niekoľko námetov na to, ako ich vyberiete.

Látky, veľkosť a detaily obliečok na vankúše sú najdôležitejšími faktormi, ktoré je potrebné zvážiť pri výbere tej správnej pre vás. Samozrejme, predovšetkým záleží, do akej miestnosti budú obliečky využité.

Keďže obliečka na vankúš je prvý materiál, ktorý sa dotýka vašej tváre alebo minimálne pokožky – hoci by malo ísť aj o úplne krátky čas, látka je prvým faktorom, ktorý by ste mali zvážiť pri kúpe nových obliečok na vankúše. Skvelou správou je, že na obliečky na vankúše je k dispozícii široká škála látok, a to prírodných aj syntetických. Typ látky určuje úroveň pohodlia a dlhú životnosť novej obliečky na vankúš. Ak budete na tej ktorej obliečke aj spať, odporúčame zvážiť mäkkosť a výber kvalitných prírodných materiálov.

Akú látku vybrať?

Ak budete poznať základnú charakteristiku každej látky, pomôže vám to rozhodnúť sa, ktorá látka je pre vás tá pravá:

  • Bavlna – bavlna je jednoznačne jedným z najpoužívanejších materiálov nielen na obliečky na vankúše, ale aj na posteľné obliečky. Evokuje svieži pocit a táto tkanina je jemná k pokožke. Bavlna je priedušná, ľahká, luxusná, savá a chladivá látka. Keďže ide o prírodnú tkaninu, ľahko sa udržiava a zostáva hebká po mnoho rokov. Jej výhodou je, že sa dá skvele využiť v lete aj v zime a v podstate aj do akejkoľvek miestnosti. Je to cenovo dostupná a bežne dostupná látka;
  • Satén – saténové obliečky na vankúše sa vynikajúco hodia ako dekoračný prvok do spálne alebo do obývačky. Satén je hladká, luxusná a mäkká látka, ktorá, pokiaľ na nej spíte, pomáha predchádzať vráskam na tvári a zamotaniu vlasov pri rannom vstávaní. Satén je jemný, ale na druhej strane je menej priedušný a o niečo náročnejší na údržbu;
  • Flanel – obliečka z takéhoto materiálu sa hodí napríklad do detskej izby. Flanel je voľne tkaný bavlnený materiál, ktorý je mäkký a pôsobí rustikálne. Je teplý na dotyk a savý
  • Polyester – je lacnejší a univerzálny materiál na obliečky do v podstate ktorejkoľvek miestnosti. Je tiež obľúbenou tkaninou na posteľnú bielizeň. Hoci ide o syntetické vlákno, ktoré je vlastne vyrobené človekom, vydrží dlho. Pretože nie je savý, je zvyčajne zmiešaný s bavlnou, ktorá vytvára savú tkaninu;
  • Nylon – obliečka na vankúš z nylonu sa ľahko udržiava a po vypraní rýchlo schne. Ale tiež nie je savý a spôsobuje potenie tváre, preto je lepšie využiť ju iba na takú obliečku, na ktorej nebudete spať
  • Zamat – ide o veľmi príjemný materiál, ktorý je vhodný aj na dotyk s pokožkou. V ideálnom prípade je vyrobený z hodvábu, ale môže byť vyrobený aj z bavlny a polyesteru. Bavlnený zamat sa bežne používa na obliečky na vankúše.

Najvhodnejšie je, ak zvolíte materiál obliečky na vankúš podľa toho, či predpokladáte, že bude slúžiť aj na ležanie alebo naozaj skôr len ako dekoračný prvok. Treba podotknúť, že niektoré materiály obliečok, ako je napríklad ľan a podobne, sú drsnejšie a pri dotyku s pokožkou nemusia pôsobiť práve najpríjemnejšie. O to však môžu lepšie vyzerať napríklad na vašom gauči.

Tkanina, z ktorej bude obliečka na vankúš vyrobená, tiež určitým spôsobom definuje štýl vášho interiéru. Medzi tie najobľúbenejšie patrí už spomínaná bavlna alebo zamat, ale v súčasnosti sú populárne aj ďalšie iné materiály, ako je semiš, koža či plsť. Predovšetkým saténové a hodvábne obliečky vyniknú úplne vo všetkých farbách.

A čo tvar obliečok? Samozrejme, ak už vankúše máte, potrebujete zvoliť správny rozmer. Ako dekoračné vankúše sú najtypickejšie a tiež najpraktickejšie klasické štvorcové vankúše. Každý z tvarov, ktorý si zvolíte, má však svojský štýl a tým tiež pridáva na atmosfére.

V neposlednom rade treba povedať, že výber obliečok na vankúše ďaleko presahuje len výber správnej farby obliečky na vankúš. Na obliečkach na vankúše nájdete v súčasnosti mnoho krásnych, zaujímavých a súčasných vzorov od viktoriánskeho štýlu, cez moderný štýl až po tradičné, ázijské a stredomorské, spolu s tropickými a plážovými štýlmi. Práve vďaka takýmto vzorom na obliečkach môže miestnosť nadobudnúť úplne novú atmosféru.

A čo výber farieb?

Žiadny z dekoračných prvkov vo vašej domácnosti nemôžete vybrať bez toho, aby ste zvážili farbu. Farba je niečo, čo nielen odráža váš vkus a psychológiu toho, ako sa cítite, ale vytvára aj špecifickú atmosféru. Obľúbené odtiene obliečok na vankúše siahajú od béžovej po modrú, gaštanovú, sivú a hnedú. Nie je však nevyhnutné, aby obľúbená farba vždy zodpovedala vášmu štýlu. Kľudne skúste aj experimentovať a pokojne zvoľte niečo farebnejšie. Ak je vaša miestnosť sivá, vyberte napríklad pastelovú ružovú farbu obliečok na vankúše.

Alebo siahnite napríklad aj po žltej. V každom prípade pri výbere farby obliečky na vankúš pamätajte na farebný tón priestoru, do ktorého ju chcete umiestniť. V neposlednom rade sa uistite, že zachovávate rovnaký vzor pre rôzne farby alebo rovnaké farby s rôznymi vzormi, predovšetkým ak vytvárate farebné duo alebo trio s jedným vzorom. Keď sa už rozhodnete pre vzor alebo motív, podľa toho zvoľte farbu buď v teplých odtieňoch alebo v chladnejších tónoch. Ak už máte obliečky na vankúše s kontrastnými odtieňmi, veľmi dobrou možnosťou bude vybrať farby, ktoré by tieto tóny neutralizovali, ako je béžová, biela, sivá alebo čierna.

Čo je ešte dobré pri výbere obliečok zvážiť je to, akým spôsobom sa uzatvárajú. Je totiž hneď niekoľko typov spôsobov uzavretia vankúša. Takzvané obálkové zapínanie, ktoré je jednoducho zaväzovacie z oboch strán, pripomínajúce obálku.

Potom tiež existuje zapínanie na zips, čo je zips, na zaistenie vložky. Ďalším spôsobom uzavretia vankúša je uzáver na šnúrku, ktorý umožňuje utiahnuť uzáver obliečky na vankúš a zaisťuje ho tak, aby perfektne sedel. Tiež ešte existuje jednoduchá chlopňa zakrývajúca obliečku vankúša, ktorá zaisťuje ľahký prístup pri jej vyberaní.

Úplne najbezpečnejších a najlepším spôsobom uzavretia vankúša, je zatváranie na zips, avšak pri výbere  sa rozhodnite pre to, ktoré je pre vás najlepšie. Dá sa tiež povedať, že predovšetkým pri dekoračných vankúšoch nie je práve toto to najdôležitejšie. 

Obliečky na vankúše však môžu slúžiť ako vynikajúci darček pre niekoho, kto si práve zakladá domácnosť, alebo aj na jeho doladenie či inováciu štýlu. Vďaka tomuto jednoduchému prvku dokáže naozaj takmer zmeniť celý charakter miestnosti.