Deky – mäkké a teplé deky na sedačku aj pre bábätká

Deka má mnoho využití, a to v akomkoľvek ročnom období. V zime príjemne zahreje so šálkou čaju a dodáva pocit domova, v lete sa vynikajúco hodí napríklad na terasu počas chladnejších nocí. Taktiež má nezameniteľné miesto aj v domácnosti. Je to krásna a vkusná dekorácia, ak ju napríklad umiestnite na gauč, ale zároveň je ideálna aj ako prehoz na posteľ.

V neposlednom rade môžete mäkkú a teplú deku využiť aj pre bábätko. Nechajte sa v tomto článku inšpirovať, ako si deku vybrať a čím sa vyznačuje práve spomínaná teplá deka pre dieťa.

Ako vybrať deku pre dieťa

Najmä počas prvých mesiacov spí dieťatko veľmi veľa, preto je vhodné zaobstarať mu aj niekoľko rôznych diek. Na prvý pohľad môže znieť výber deky pre dieťatko komplikovane.

Samozrejme, treba zvážiť niekoľko dôležitých faktorov, medzi ktoré patrí cena, materiál či veľkosť samotnej deky. Dôležitý je taktiež dizajn – práve v prípade dieťatka je dôležité, aby bola deka dostatočne mäkká. Určite vyberajte nielen podľa toho, čo sa páči vám, ale tiež čo je praktické pre dieťa.

V našej ponuke nájdete mnoho možností a skvelých volieb. Nepochybne vhodnou je mäkká deka z umelej kožušiny, ktorá nielen príjemne zahreje, ale tiež vyzerá štýlovo na akomkoľvek detskom kočiariku. V každom prípade voľte podľa toho, či ju chcete využívať celoročne, prípadne len na niektoré ročné obdobie.

Deku pre bábätko môžete navyše pri mnohých príležitostiach. Hodia sa nielen do kočíka, ale aj do kolísky, postieľky alebo ako podložka či na prikrytie.

Niečo o farbe pre dieťa

Pre dieťa, samozrejme, nie je farba deky až tak kľúčová. Napriek tomu si však môžete vybrať z rôznych farieb.

Tu sa práve hodí voliť si tlmené farby a nie príliš výrazné obrázky pre malé bábätká. Je pravdepodobné, že farby do určitej miery ovplyvňujú dychový rytmus.

Červená farba dokáže prebudiť myseľ a taktiež zvyšuje činnosť srdca. Tlmené farby zase pôsobia upokojúco Farby dokážu ovplyvniť našu náladu a tiež celkovú duševnú pohodu. To znamená, že kým vyberiete farbu deky pre dieťa, zamyslite sa, čo bude vhodné.

Taktiež v prípade, že budete vyberať farbu deky do svojej domácnosti. Inú farbu deky si môžete zvoliť do spálne, inú do obývačky.

Materiál na výrobu deky

Vo všeobecnosti môžete naraziť na rôzne materiály, z ktorých môže byť deka vyrobená. Všetko závisí od vašich preferencií a od toho, na čo ju budete využívať. Bude slúžiť predovšetkým ako pokrývka na posteľ? Alebo kladate dekoračnú deku, ktorú umiestnite na svoju obľúbenú pohovku alebo chcete deku, ktorú tiež aj skutočne využijete. Platí, že čím intenzívnejšie ju budete využívať, tým kvalitnejšia by mala byť.

Deky sú vyrobené z rôznych materiálov. Patria medzi ne:

  • mikrovlákna
  • mikroflanel
  • fleece
  • akryl
  • ovčia vlna
  • bavlna

Deka z mikrovlákna je vhodná predovšetkým pre tých, ktorí potrebujú naozaj teplú deku. Mikrovlákno je vo všeobecnosti veľmi príjemné na dotyk, táto deka je tiež vysoko hrejivá. Využijete ju ako vo vašom obľúbenom kresle, tak aj na posteli.

Mikroflanel je ďalší obľúbený materiál, ktorý sa pri dekách využíva, a to predovšetkým pre to, že sa vyznačuje hebkosťou a leskou. Takáto deka má zvyčajne krátky vlas, a preto je aj veľmi nenáročná. Medzi ďalšie výhody tohto materiálu patrí to, že je jemná na dotyk, nežmolkuje sa, je skladá a tiež má široké využitie.

Fleecové deky sú vhodné napríklad vtedy, ak máte doma zviera. Fleec totiž chráni nábytok pred srsťou alebo tiež pred stopami zo špinavých labiek, preto sa vynikajúco hodí na gauč alebo na posteľ. Ďalšími výhodami tohto materiálu je, že je ľahký, hebký, zahreje a má tiež dobré izolačné vlastnosti. V neposlednom rade sa ľahko udržiava.

Deka z akrylu je asi tá najuniverzálnejšia. Na prvý pohľad tento materiál nerozoznáte od mikrovlákna. Na dotyk je však mikrovlákno hrubšie. Ďalšími vlastnosťami tohto materiálu je to, že udržiava teplo, nešmýka sa z tela, je skvelé aj ako prestieradlo na gauč alebo posteľ.

Deka z ovčej vlny pravdepodobne nikdy nevýjde z módy. Medzi jej výhody patrí, že má dobré tepelno-izolačné vlastnosti, v zime zohreje a v lete zase dokáže schladiť. Taktiež odvádza pot z tela a tiež ideálnou voľbou pre alergikov.

Pred jej kúpou si však najskôr overte, či vám vlna nebude dráždiť pokožku. Ak budete mať deku z ovčej vlny, starostlivosť o ňu je náročnejšia, a to predovšetkým preto, že vyžaduje profesionálnu starostlivosť a šetrné zaobchádzanie.

Poslednou možnosťou je bavlnená deka, ktorá je síce na prvý dotyk drsnejšia, ale skvele sa hodí ako poťah.

Využitie deky

Čo sa týka využitia deky ako dekoračného doplnku, dá sa povedať, že ide presne o ten prvok, ktorý zútulní ktorúkoľvek vašu miestnosť. Napríklad v obývacej izbe môžete mať v závislosti od veľkosti aj dve alebo tri deky.

Aj pokiaľ je vaša obývačka veľká, deka na každom rohu by bola príliš. Skôr si skúste vybrať jednu alebo dve deky rovnakej farby a z rovnakého materiálu a dobre ich do vašej obývačky umiestnite. Je celkom na vás, či budú vytvárať len dekoráciu alebo ich budete skutočne aj využívať. Faktom však je, že dokážu celkovo doladiť celý interiér miestnosti.

Ďalšou vynikajúcou možnosťou, bez ktorej sa nezaobíde takmer žiadna domácnosť, je využitie deky ako prehozu na posteľ. Opäť tu treba dodať, že snáď nič nedokáže viac zútulniť spálňu ako je práve pekný prehoz na posteľ. Ak si na posteli čítate alebo na nej oddychujete aj v priebehu dňa, zvoľte si príjemný materiál, na ktorý sa vám bude dobre ležať. V inom prípade tvorí iba estetickú funkciu. Deku alebo tiež prehoz na posteľ môžete tiež doplniť vankúšmi v rovnakom odtieni či inými dekoráciami.

Naladili sme vás? Deka sa hodí úplne všade. Je absolútne nevyhnutná pre bábätko a vyššie nájdete mnoho možností, ako ju pre dieťa vybrať. Okrem toho, že patrí medzi jeden z najobľúbenejších doplnkov, má aj nepostrádateľnú funkčnú úroveň, a to predovšetkým počas chladných mesiacov.

Aby ste vyhrali maximálne harmonickú dekor, pri umiestnení di do interiéru vyberte materiál, ktorý bude pre vás aj vhodný na dotyk. Je totiž viac než isté, že deku aj skutočne využijete. Budete tak mať okrem iného viac tepla pri pozeraní televízie alebo zdriemnutí. Skladaná prikrývka sa ľahko zmestí do väčšiny domáceho nábytku a dodá vašej miestnosti štýlový prvok.

A čo farba?

Aj v prípade prehozu platí, že si môžete vybrať farbu, ktorá sa vám najviac hodí do vášho interiéru. Nie je až tak dôležitú mať úplne rovnakú farbu, ako všetko ostatné, avšak dôležité je zladiť ju k ostatným doplnkom. Môžete si zaobstarať aj niekoľko diek a vymieňať ich podľa potreby alebo podľa ročného obdobia.