Lampáše - Ako vybrať tie najkrajšie? Pomôžeme s výberom.

Dnešné dizajnové lampáše nájdete ako dekoráciu v domoch a záhradách, ale aj ako symbol poslednej rozlúčky s milovanými. Ide o štýlový dizajnový prvok, ktorý je využiteľný v interiéri či v exteriéri, ale aj pri rôznych oslavách, festivaloch a obradoch.

Dnešné dizajnové lampáše nájdete ako dekoráciu v domoch a záhradách, ale aj ako symbol poslednej rozlúčky s milovanými. Ide o štýlový dizajnový prvok, ktorý je využiteľný v interiéri či v exteriéri, ale aj pri rôznych oslavách, festivaloch a obradoch.

Viete až kam siaha história lampášov?

Lampáš, spisovne lucerna má svoj pôvod v ďalekej Číne. Tam tieto dizajnové prvky nazývajú čínskymi nebeskými lucernami. Pre obyvateľov majú tieto nebeské papierové lampáše duchovný význam. Miestni veria, že spojením vzdušného a ohnivého prvku je lucerna schopná čistiť negatívnu energiu nahromadenú v človeku.

U nás v Európe sa takéto lampáše používajú hlavne pri oslavách a svadbách.

Naopak kovové lampáše majú svoju históriu hlboko ukrytú v námorníctve. Lampáše z rôznych kovov ako mosadz, meď a železo boli súčasťou výbavy vtedajšieho námorníka. Hlavným cieľom bolo osvetlenie cesty.

Naproti tomu plynové lampáše sa stali predchodcom dnešných moderných pouličných lámp a v 19. storočí osvetľovali ulice vtedajších veľkomiest.

Petrolejové lampáše majú takisto svoje miesto v histórií. Využívali sa najmä na bežné činnosti ako čítanie, osvetľovanie miestností či na prácu. Neskôr petrolej v lampášoch nahradil elektrický prúd  - žiarovka.

Dnešné lampáše osvetľujú priestor pomocou diód či LED svetielok, no v záhradách nájdete aj lampáše so solárnymi panelmi. Takéto lucerny sa cez deň dobíjajú pomocou slnečného svetla, aby v noci mohli osvetľovať chodník či kvety v záhrade.

Lucerna do exteriéru alebo interiéru?

Dnes sa lampáše predávajú prevažne za účelom dekorácie. Dekoratívne lampáše sa vyrábajú z rôzneho materiálu. Ide napríklad o drevo, dekoratívny kov alebo papier. Môžete ich využiť ako v exteriéri, tak aj v interiéri.

Exteriér

Z praktického pohľadu sa lampáše v exteriéri využívajú ako neodmysliteľný zdroj svetla. Sú preto využiteľné hlavne pri stanovaní, grilovaní, alebo ponocovaní vonku. V týchto prípadoch väčšinou slúžia ako jediný zdroj svetla v hlbokom lese.

Z praktického hľadiska je takisto možné lampáš využiť aj ako osvetlenie chodníka v záhradke alebo popri dome. Takéto lampáše sú väčšinou poháňané solárnym panelom, preto nie je potrebná výmena a kúpa batérií. Takisto bývajú vodeodolné, aby mohli svietiť vonku celoročne.

Z estetického a dizajnového hľadiska je možné lucerny použiť ako dekoráciu do záhradky, pri vchodové dvere alebo okno. Takéto lampáše sa vyrábajú z dekoratívneho dreva alebo kovu, kedy sú sami o sebe výstavným prvkom.

Ak však chcete takýto lampáš ešte ozvláštniť, dajte do neho sviečku, LED svetlo alebo napríklad črepníkový kvet. Takto nadizajnový lampáš dodá vášmu exteriéru ten správny šmrnc.

Samostatnou kategóriou sú náhrobné lampáše, ktoré sú používané za účelom symboliky. Takéto druhy lampášov krásne osvetľujú miesta posledného odpočinku a dodávajú priestoru tajomnú a upokojujúcu atmosféru. 

Interiér

Čo sa týka interiéru, tu nájdu lampáše takisto svoje využitie. Drevené lampáše rôznych veľkostí môžete využiť ako hlavnú centrálnu dekoráciu napríklad obývacej izby, chodby alebo schodiska. Menšie lampáše poslúžia ako „polička“ pre menšie izbové rastliny.

Závesné lampáše je možné využiť namiesto svetla ako účelovú dekoráciu na schodisku. Takto zabijete dve muchy jednou ranou. Štýlový lampáš večer dokonale osvieti tmavé schodisko a cez deň bude dizajnérskym doplnok interiéru.

Takisto v interiéri je možné ho využiť aj ako dekoráciu pri rôznych ročných obdobiach. V obchodoch dostanete kúpiť štýlové vianočné lampáše, strašidelné halloweenské lampáše, či rôzne vintage kúsky.

Aké poznáme druhy lampášov a ich využitie?

Lucerny je možné využiť naozaj na rôzne účely a za rôznych podmienok. Aké druhy lampášov je možné na dnešnom trhu kúpiť a aké je ich využitie v praxi?

Drevené lampáše

Drevené lampáše sú na pohľad veľmi krásne a tradičné. Vyrábajú sa v rôznych veľkostiach od najmenších, až po väčšie nadrozmerné.

Drevené lampáše sú veľmi peknou a štýlovou dekoráciou či už interiéru, alebo exteriéru. Využívajú sa napríklad ako dekorácia na svadbách, kde môžu lemovať svadobnú uličku. Ďalej ich nájdete v záhradách, na oslavách, pri rôznych foteniach alebo v interiéroch domov a bytov.

Takýto dizajnérsky kúsok je možné oživiť napríklad závesnými LED svetielkami, dekoratívnymi sviečkami alebo izbovými rastlinami. Pre tých kreatívnejších je možné takýto drevený lampáš oživiť napríklad drevenými kvetmi, mušľami z dovolenky alebo dekoratívnymi kameňmi. Fantázií sa medze nekladú.

Kovové lampáše

Kovové lampáše boli pôvodnými lampášmi, ktoré sa začali dostávať na trh. Sú bezpečnejšou alternatívou k dreveným a papierovým lampášom. Keďže ide o kov, je možné sa s nimi vyhrať aj v rámci umeleckého kováčstva, retro či vintage štýlu.

Kovové lampáše je možné využiť v interiéri na osvetlenie schodiska alebo chodby. Rovnako je možné ho nechať ako samostatnú dekoráciu v obývacej izbe alebo v spálni. V exteriéri ním môžete osvetliť a oživiť vchodové dvere, alebo záhradu či chodník.

Lampáše na terasu a do záhrady

Nie je nič krajšie ako spríjemniť si večerné posedenie na terase alebo romantický večer svetlom z lucerny. Rovnako sú na tom aj solárne lampáše, ktoré lemujú príjazdový chodník až k vaším vchodovým dverám.

Takisto ak máte vonku oslavu narodenín alebo svadbu, v tomto duchu nájdu využitie papierové lampáše. Môžete nimi olemovať tanečný parket a hostina automaticky dostane úplne iný a jedinečný nádych.

Náhrobné lampáše

Náhrobné lampáše sú kategória sama o sebe, pretože sa v nich skrýva 2 v 1. Hlavnou úlohou je symbolicky vzdať hold a zaspomínať si na svojich blízkych. Druhou hlavnou úlohou náhrobných lampášov je osvetlenie hrobového miesta.

V ponuke je možné dostať rôzne lampáše z dreva či kovu, lampáše na sviečku, ale aj na LED svetielka. Väčšinou bývajú dekorované s podobizňou strážneho anjela.

Sezónne lampáše

Medzi sezónne lampáše môžeme radiť napríklad vianočné lampáše so vzorom snehových vločiek,  snehuliaka alebo anjela. Ďalšou kategóriou sú napríklad lampáše, ktoré sa používajú na halloweenskú výzdobu.

Papierové lampáše sú zas súčasťou rôznych osláv a vypúšťajú sa s prianím do neba, kde po sebe zanechajú nádherné svetelné divadlo.

Vyberáme pre vás TOP 5 dekoratívnych a účelových lampášov

Ak si chcete zútulniť svoj dom či záhradu, lucerna je tým správnym  a originálnym riešením pre vás. Trh ponúka neskutočne veľké množstvo prevedení, materiálu a využití lampášov.

V našom rebríčku vám prinášame TOP 5 lampášov, ktoré dokonale oživia váš interiér či exteriér.

Prútený lampáš

Tento rustikálny prútený lampáš s originálnym dizajnom bude ozdobou každej domácnosti. Lampáš je vyrobený zo surového vŕbového dreva prírodnej farby a rovnako je vybavený skleneným držiakom na sviečky z hrubého skla.

Celok prakticky dopĺňa bambusová rúčka, ktorá zdôrazňuje jedinečný charakter celého svietnika. Tento bambusový svietnik sa bude vynímať či už v interiéri, alebo exteriéri vášho domu alebo bytu.

Ak si chcete spríjemniť teplý letný večer, dajte do sklenej nádoby sviečku a vychutnávajte si s partnerom krásnu hviezdnu oblohu. Aby vás však pri tejto romantickej chvíli nevyrušovali komáre, dajte do nádoby repelentovú sviečku na hmyz. Tento trik vám zaručí nerušený príjemný večer vo dvojici.

Zlatohnedá lucerna

Ak chcete vašu obývačku alebo predsieň oživiť len jedným jediným doplnok, určite je táto zlatohnedá lucerna tým správnym riešením. Ak ste fanúšikom orientálnych prvkov a dekorácií, táto magická lucerna s prvkami orientu bude tou správnou voľbou vášho vkusu.

Ide o orientálne ladený kovový svietnik, ktorý je dokonale vyšperkovaný do posledného detailu. Je vhodný tak ako do vnútorných priestorov, tak aj do vonkajšej záhrady alebo na terasu. Kochajte sa týmto nádherným dizajnovým skvostom a nechajte sa pri tom vtiahnuť do atmosféry ďalekého orientu.

Drevený lampáš so šuflíkom

Drevené lampáše patria ku klasike medzi lampášmi. Tento drevený lampáš obsahuje pevnú plechovú strechu, takže je vhodný aj na záhradu či terasu. Vďaka jeho výške ho môžete považovať za kus nábytku, ktorý neunikne žiadnemu pohľadu.

Nie je to len lampáš, ale takisto obsahuje aj úložné priestory, do ktorých si môžete odložiť menšie predmety.

V prípade drevených lampášov ide o obľúbený dekoračný prvok, ktorý sa dá oživiť. Ako inšpiráciu na oživenie môžete použiť izbovú rastlinu v menšom črepníku, sušené plody a kvety, alebo ozdobnú sviečku.

Sklenený svietnik

Ak nemáte radi klasiku, určite siahnite po lampášoch zo skla. Tieto lampáše sú bezpečné, neobsahujú žiadne drevený prvky, preto v nich môže sviečka bezpečne horieť.

Svietnik má krásny zeleno olivový odtieň a upevnený kožený držiak, ktorý slúži na jednoduché prenášanie.

Ak sa vám zunuje funkcia lampáša, takúto sklenené lucernu môžete dozdobiť a urobiť z neho úplne iný dekoračný prvok či vázu. Môžete ho využiť pri všetkých ročných obdobiach. Napríklad v období leta môžete doňho nasypať piesok a morské mušle. A hneď budete mať za pár minút novú štýlovú a sezónnu dekoráciu do vašej obývačky.

Kovový lampáš

Kovové lampáše už dávno neslúžia len námorníkom, ale používajú sa ako zaujímavý dekoračný prvok. Ide o odolný materiál, preto je využiteľný aj v exteriéri. Tento kovový biely lampáš má dĺžku až 30 centimetrov, preto do neho môžete dať pokojne aj dve sviečky.

Ak sa vám zunuje funkcia lampáša, môžete z neho urobiť držiak na kvety. Vložte doňho menšie izbové rastliny v kvetináči a lampáš zaveste napríklad pri vchodové dvere alebo na terasu. A oživenie vášho domova máte zaručené.