Vyberáme štýlové príručné a odkladacie stolíky

Tie časy, keď sme do obývacích izieb dávali iba klasické veľké stolíky sú už dávno preč. Na radu sa dostávajú štýlové príručné a odkladacie stolíky. Sú ľahké a jednoducho prenosné, nezaberajú veľa miesta a sú štýlovým doplnkom každého interiéru. Určite aj toho vášho.

Výhody príručných stolíkov vo vašej domácnosti

Príručné stolíky predstavujú hneď niekoľko plusov, vďaka ktorým sú tým správnym doplnok a nábytkom 2 v 1.

Výhody:

  • dajú sa ľahko skladať a kombinovať – môžete ich kombinovať v jednej sade alebo spojiť viac druhov príručných stolíkov
  • rozšíria vašu servírovaciu plochu – ak už máte v obývačke konferenčný stolík a potrebujete miesto navyše, vytvoríte si ho rýchlo a jednoducho práve pomocou príručného stolíka
  • sú flexibilné – môžete ich prenášať a premiestniť tam, kde ich budete práve potrebovať
  • šetria priestor – niektoré príručné stolíky sú skladateľné, neobmedzujú priestor a v prípade potreby ich môžete premiestniť do inej miestnosti

Ako kombinovať príručné a odkladacie stolíky?

Už pri zariaďovaní interiéru by ste mali mať predstavu, do akého štýlu budete chcieť daný nábytok ladiť. Niekto preferuje moderný štýl, inému vyhovuje zas klasický štýl a ďalší má obľubu vo vintage štýle.

Príručné a odkladacie stolíky do obývačky

Čo sa týka stolíka do obývačky, jeho umiestnenie by malo mať svoje pravidlá. Aby príručný alebo odkladací stolík plnil svoju funkciu správne, jeho výška by mala byť približne na rovnakej úrovni sedenia (pohovky). Ide tak približne o výšku medzi 35 až 45 centimetrov.

Táto úroveň je dostačujúca na to, aby ste nemali kolená príliš vysoko, alebo aby ste sa k stolíku veľmi nenakláňali. Ak však preferujete ázijský štýl, na trhu dostanete kúpiť aj veľmi nízke stolíky. Tie sú vhodné na posedenie na vankúšoch napríklad s priateľmi.

Príručné a odkladacie stolíky by mali takisto ladiť so zvyškom vašej obývačky.

Moderné sú aj stolíky na mieru, ktoré majú napríklad nožičky vyrobené zo železa a vrchnú časť majú z dreva preliateho živicou.

Takisto veľmi obľúbenými sú sady príručných stolíkov. Ide o sady 2 až 3 stolíkov v rovnakom štýle a v rôznych veľkostiach. Takéto stolíky si môžete sami rozmiestniť a nakombinovať. Napríklad dva stolíky môžete rozmiestniť na pravú stranu gauča, zvyšný jeden zasa na ľavú stranu pohovky.

Niektoré z týchto príručných stolíkov majú aj odkladací priestor na noviny a knihy, ktorý je tvorený priamou hlavnou časťou stolíka.

Príručné a odkladacie stolíky do kuchyne

Síce príručné a odkladacie stolíky sú poväčšine doménou obývacích izieb a spální, nájdu svoje uplatnenie aj napríklad v kuchyni. Hoci dominantou kuchyne stále ostáva jedálenský stôl, menší príručný stolík môže byť žiadaným doplnok a odkladacím priestorom 2 v 1.

Tieto hranice sa stierajú najmä v otvorených priestranných kuchyniach, ktoré sú prepojené s obývačkou. V tomto prípade môže príručný stolík slúžiť aj ako odkladací priestor na kľúče, ako polička na fotorámiky alebo na vázu s kvetmi.

Špeciálnou kategóriou sú servírovacie stolíky, ktoré vyzerajú ako odkladacie stolíky na kolesách. Na tomto stolíku môžete v kuchyni pripraviť napríklad dezerty alebo kokteily, ktoré potom nemusíte zbytočne prenášať v rukách. Stačí len príručný stolík presunúť pomocou koliesok do obývačky a vychutnať si tak svoj degustačný výtvor.

Príručné a odkladacie stolíky do spálne

Hoci spálne sú známe svojimi nočnými stolíkmi, v prípade štýlové zariadenia môžete siahnuť aj po dizajnových odkladacích stolíkoch. Dnešné odkladacie a príručné stolíky sú vyrobené z rôznych materiálov v rôznych prevedeniach, preto si nájdu svoje miesto v každej miestnosti.

Odkladací stolík môžete použiť namiesto nočného stolíka a položiť naň budík, stolnú lampu a osobné veci. Alebo ho môžete postaviť pred roh postele a môže poslúžiť ako dekoračný prvok, na ktorý položíte napríklad vázu s kvetmi.

Ak máte spálňu ladenú do prírodných odtieňov, môžete zvoliť stolík v podobných farbách. Alebo „rozbiť“ priestor masívom či výrazným kovovým materiálom. Takisto môžete stolíky vzájomne kombinovať a zladiť ich tak k posteli a zvyšnému nábytku.

Ako si vybrať konferenčný a odkladací stolík do vašej domácnosti?

Konferenčné a odkladacie stolíky sú neoddeliteľnou a modernou súčasťou každej domácnosti. Ako si však takýto doplnok a nábytok v jednom vybrať tak, aby ladil aj do vašej obývačky či spálne?

Materiál

Najčastejším materiálom pri výbere konferenčných a odkladacích stolíkov je drevo. Jeho výhodou je, že pôsobí prirodzeným dojmom a zapadne naozaj skoro do každého štýlu.

V tomto prípade si môžete zvoliť jedinečný originálny kúsok z masívneho dreva, ktorý vám dlho vydrží a stane sa aj ozdobou a dominantou vašej domácnosti. Alebo si vyberiete lacnejšiu alternatívu, a to odkladacie stolíky z laminovaných drevovláknitých dosiek potiahnutých PVC fóliou.

Ďalšou alternatívou sú konferenčné  a odkladacie stolíky z lesklého plastu a skla, takisto z kovu a kombinácie týchto materiálov.

Stolíky z lesklého materiálunáročnejšie na údržbu, pretože na nich hneď vidno každú šmuhu alebo odtlačok prsta. V prípade kovových stolíkov vsadíte na pevnosť, stabilitu a trvácnosť.

Veľkosť a tvar

Dnešný trh ponúka množstvo tvarov odkladacích stolíkov, dokonca aj atypické a nepresné tvary z masívu. Najviac využívanými sú však okrúhle, obdĺžnikové a štvorcové odkladacie stolíky.

V prípade predĺženej miestnosti je vhodné použiť stolík obdĺžnikového alebo oválneho tvaru, ktoré pôsobia dominantným dojmom. Ak však hľadáte konferenčný stolík do štvorcovej miestnosti, určite siahnite po okrúhlych alebo štvorcových tvaroch.

Odkladacie stolíky sú menšie ako konferenčné, preto je potrebné si ich pred samotnou kúpou odmerať. Pri odkladacích stolíkoch meriame priemer a ideálna veľkosť priemeru je od 40 centimetrov. A to z toho dôvodu, aby sa vám naň zmestila káva, diaľkový ovládač a aj nejaká tá kniha.

Ak však chcete viac priestoru, zvoľte buď sadu odkladacích stolíkov alebo kombináciu rôznych druhov.

Vedeli ste, že? Ani tvar stolíka nie je náhoda. Podľa psychológov je tvar stola zodpovedajúci tvaru miestnosti predpokladom k vytvoreniu priaznivého prostredia. Rovnako aj na udržanie dobrých rodinných vzťahov a takisto počas vážnejších rodinných diskusií.

Priestor

Prvým krokom pred kúpou konferenčného a odkladacieho stolíka je voľba miestnosti, kde tento stolík budete mať. Po vybratí konkrétnej izby je potrebné si zadefinovať, v akom štýle a duchu sa daný priestor bude niesť.

Či budete hľadač odkladací stolík v duchu vintage či retro, alebo zvolíte overenú klasiku či modernejší štýl. Ak máte teda upresnené v akom duchu budete konkrétnu izbu zariaďovať, môžete začať uvažovať nad rôznymi kombináciami, farbami, materiálmi či počtami stolíkov.

Nebojte sa experimentovať a nájsť si inšpiráciu v rôznych dizajnérskych časopisoch alebo na sociálnych sieťach ako Pinterest, Instagram či YouTube.

Funkcie

V prípade funkcií sa do popredia dostávajú odkladacie stolíky s kolieskami či s koncovými stolíkmi.

Konferenčné stolíky na kolieskach vyzerajú ako klasické stolíky, no na spodnej strane disponujú kolieskami na ľahší presun. Takéto stolíky je možné použiť napríklad na servírovanie. V kuchyni naň dáte napríklad hlavné jedlo s polievkou a bez problémov si môžete obed presunúť do obývačky k svojmu obľúbenému seriálu.

Ďalším tipom na príručný stolík je solitérny príručný stolík s koncovým stolíkom. Tento stolík je vyrobený tak, aby pôsobil ako doplnok iného nábytku, najčastejšie sedacej súpravy. Niekedy je možné takýto príručný stolík zasunúť aj do sedačky, aby gauč a stolík pôsobili jednotným dojmom.

Prinášame vám tipy na príručné a odkladacie stolíky

Elegantný drevený konzolový stolík

Štýlový drevený konzolový stolík

Ak máte radi klasiku, určite siahnite po drevenom prevedení konferenčných a odkladacích stolíkov. Prirodzené drevo dokonale zapadne do vášho interiéru ladeného do zemitých tónov. Ak chcete drevo niečím oživiť, vyberajte drevené stolíky napríklad s kovovými prvkami a detailmi.

Tento drevený stolík je vyrobený z dreva Sheesham, ktorý pochádza z indického palisandru, čo je opadavý strom. Má prirodzenú odolnosť voči rozkladu, neohne sa ani neštiepi, po vyleštení sa krásne leskne a má hladký povrch.

Každý kúsok nábytku zo Sheeshamu je unikátny, má svoju štruktúru a má odolné a pevné jadro voči termitom. Nábytok vyrobený z tohto dreva vám zaručene vydrží celé generácie.

Sada príručných stolíkov Glamour

príručný stolík
Sada kovových stolíkov Glamour

Ak máte izbu ladenú v tlmenejších farbách, nebojte sa ju oživiť týmito kovovými príručnými stolíkmi zo zlatého drôtu. Práve lesk a farba zlata rozžiari každý priestor a miestnosť. Takisto je možné ich použiť v modernejších priestoroch, kde práve zlatá mosadz podčiarkne moderného ducha interiéru.

Tento príručný stolík sa dodáva v sade 2 kusov, takže stolíky môžete používať spolu ale aj oddelene. Môžete ich podľa chuti a potreby presúvať, prípadne kombinovať s inými konferenčnými stolíkmi. Vďaka dekoratívnemu znaku vyzerajú nádherne v akomkoľvek usporiadaní.

Dekoračný stolík s kolieskami INFINITY

príručný stolík na kolieskach
Dekoračný stolík na kolieskach Infinity

Ak nemáte radi nudu, tento dekoračný obdĺžnikový vozík z pozláteného kovu, zrkadlového skla s 3 policami a kolieskami pomôže oživiť každú časť interiéru. Kov v zlatej farbe dodáva nádych každému glam prostrediu. Geometrické a zaoblené čiary dokonale ladia s akýmkoľvek typom nábytku.

Jeho výhodou je rovnako flexibilita a pohyblivosť, takže ho môžete premiestňovať naprieč izbou a rovnako aj celkovým interiérom domu.