Závesy od A po Z - do obývačky, do spálne aj na terasu

Snívate o krásnych a štýlových závesoch? Práve tie sú jedným z dominantných prvkov vášho interiéru. Samozrejme, pokiaľ ich máte! A ak nie, najlepšie to bude čím skôr napraviť. Závesy, ktoré sú v súčasnosti v ponuke dodajú vašej domácnosti šmrnc a okrem iného sú tiež nesmierne funkčné. V závislosti od miestnosti, do ktorej budú vaše závesy umiestnené si môžete vybrať také, ktoré vám príjemne zatemnia vašu miestnosť, panelové závesy a ďalšie.

Áno, závesy sú do značnej miery nevyhnutnosťou bez ohľadu na to, kde žijete a pred ich kúpou je dobré urobiť si malý prieskum, aby ste sa uistili, že pre váš domov získate správnu veľkosť a štýl. V tomto článku vám však dáme presný návod na to, ako si závesy vybrať presne podľa vášho gusta.

Existuje totiž veľké množstvo malých faktorov, ktoré môžu pokaziť váš výber závesov. Poskytujú vaše závesy tú správnu úroveň súkromia? Sú dostatočne vysoké na to, aby viseli správnym smerom? V neposlednom rade je tiež správnou otázkou, či sa závesy hodia aj k architektúre vášho domova. Na prvý pohľad môže takýmto spôsobom vyzerať výber veľmi zložito, ale keď sa naučíte, na čo sa zamerať, bude vaša voľba jednoduchá. Ako teda vyberať závesy?

Záves PIERRE z jemného zamatu

Stupeň presvetlenia

To, ako veľmi budete chcieť mať vaše závesy tmavé alebo svetlé bude pravdepodobne záležať od toho, do akej miestnosti budú umiestnené. Odpovedzte si v prvom rade na otázku, čo od vašich závesov očakávate. Potrebujete zatemňovacie závesy do spálne? Hľadáte, aby vaše závesy prepúšťali prirodzené svetlo? Potrebujete súkromie od susedov? Keď ste na túto časť prišli, môžete začať zužovať svoj výber.

Prevažná väčšina ľanových alebo bavlnených závesov sa dodáva v rôznych stupňoch nepriehľadnosti, od úplne čírych, ktoré budú skôr pôsobiť vzdušnejšie a tiež budú prepúšťať prirodzené denné svetlo až po tie úplne tmavé. Tie v porovnaní s tenšími poskytujú istú dávku súkromia a neprepúšťajú toľko prirodzeného svetla. Ak hľadáte možnosť prirodzeného zatemnenia napríklad do spálne, môžete si zvoliť závesy napríklad zo zamatu. Niektoré závesy sú tiež zdvojené alebo majú zatemňovaciu podšívku. Práve také sa dokonale hodia do spálne, ktorá by mala pre váš dokonalý spánok poskytovať maximálnu úroveň tmy.

Štýl zavesenia

Veľmi dôležitým faktorom, na ktorý by ste tiež pri výbere vášho bytového textilu mali myslieť je, akým spôsobom budú uchytené k oknu. Závesy sa zvyčajne dodávajú v rôznych štýloch zavesenia od moderných prechodiek a pásikov, až po vrecká, prstene či skladané štýly. Azda najuniverzálnejší spôsob uchytenia poskytujú krúžky.

Pokiaľ ide o materiál vášho úchytu, typickými a obľúbenými materiálmi sú mosadz, brúsený nikel, leštený nikel a starožitný bronz. Práve to sú obľúbené možnosti, ktoré sa hodia takmer do každého štýlu domu. Ak sa rozhodnete použiť držiaky na záclony, ponechajte ich z rovnakého materiálu ako vaša tyč, aby bola zachovaná kontinuita.

Je veľmi bežné vrstviť závesy na existujúce úpravy, ako sú tienidlá alebo žalúzie. Ak sa rozhodnete ísť touto cestou, zvyčajne je dobré, aby ste to urobili jednoducho s existujúcimi úpravami, pričom neutrálne farby sa najlepšie hodia k opulentnejšej povahe záclon. Ak chcete dosiahnuť optimálny vzhľad, zaveste závesy na výšku – v ideálnom prípade na dĺžku po podlahu alebo na dĺžku – keď ich skombinujete s roletami alebo žalúziami, čo dodá vašim oknám väčší rozmer.

Dĺžka a šírka závesu

Prichádzame zrejme k tej najťažšej časti pri vašom výbere závesov. Výška a šírka závesu je niečo, s čím mnohí ľudia zápasia. Zatiaľ čo prirodzeným inštinktom pri vešaní záclon je zavesiť ich priamo nad okenný rám, ak ich zavesíte tesne pod strop, budú vaše okná pôsobiť vyššie. Podobný efekt docielite, ak tyč na zavesenie závesu bude o niečo širšia ako okno. Práve to umožní to, aby boli vaše otvorené závesy umiestnené mimo okenného rámu, neblokovali prirodzené svetlo a vaše okná tiež vyzerali väčšie. Ak je to možné, myslite na to, keď budete rám montovať.

Ďalšou zásadnou vecou, ktorú je potrebné zvážiť pri vešaní záclon, je miesto, kde by mali dopadnúť na podlahu. Zvyčajne však siahajú práve tam, kde začína podlaha. Nikdy by však nemali byť kratšie – ak je v ich výške napríklad radiator, zvážte radšej namiesto závesov okenné žalúzie.

Záves PIERRE z jemného zamatu

Výber farieb a vzorov

Prichádzame k príjemnej časti výberu vašich závesov, ktorým je práve ich farba a vzor. Súčasný interiérový dizajn hovorí, že tu môžete naozaj popustiť uzdu svojej fantázie a vybrať to, čo sa vám najviac páči. Od jednofarebných svetlých materiálov, cez tmavé až vzorované. Kým neutrálne pevné závesy z materiálov ako je ľan alebo zamat budú vždy tie najnadčasovejšie a najklasickejšie, nebojte sa vyskúšať ani zaujímavú farbu či vzor. Skúste to napríklad najskôr v jednej miestnosti a uvidíte, či sa vám to bude páčiť. Napríklad jemné prúžky, ktoré sú tón v tóne s nábytkom, alebo jemný kvetinový vzor môžu dodať miestnosti romantickú atmosféru a vizuálne zaujímavý vzhľad. Ak však chcete, aby boli závesy skutočným stredobodom vašej miestnosti, kľudne sa rozhodnite pre niečo odvážnejšie.

Pri výbere materiálov vašich závesov sa môžete riadiť týmito jednoduchými pravidlami:

  • ak chcete, aby do miestnosti presvitalo viac svetla: vyberte si priehľadné alebo bavlnené látky; tie budú dokonca aj v rôznych farbách prepúšťať stále dostatok prirodzeného svetla
  • ak chcete mierne množstvo svetla v miestnosti: rozhodnite sa pre ľanové závesy, ktoré ponúkajú textúrovanú väzbu, ktorá prepúšťa trochu svetla, ale nie všetko
  • ak chcete, aby bolo svetlo úplne alebo čiastočne zablokované: vyberte si zamatové závesy, ktoré sú extrémne ťažké a nepriehľadné. Možnosťou sú aj zatemňovacie závesy, ktoré majú špeciálnu podšívku, ktorá úplne zabráni slnečnému žiareniu

    Veľmi veľkým trendom vo svete závesov je tiež ich farba, ktorá zodpovedá farbe stien. Mimoriadne dobre táto synchronizácia vyberá v tmavších miestnostiach v kombinácií so zamatovými závesmi.

    Už máte svoju predstavu? Na inováciu štýlu vášho interiéru je naozaj čas kedykoľvek. Práve inštalácia závesov je pritom jedným z najrýchlejších, najjednoduchších a najdostupnejších spôsobov, ako radikálne premeniť priestor. Závesy poskytujú nielen súkromie, ale môžu tiež ponúknuť farebný nádych a dodať miestnosti zaujímavosť vďaka bohatým alebo vzdušným látkam a krásnemu, dobre zvolenému štýlu.

    Záclony sú tiež jedným z tých konečných prvkov vo vašej domácnosti, vďaka ktorým bude váš priestor viac pritiahnutý a ucelený. Ale keďže tiež pomáhajú zabezpečiť súkromie, je dobré sa ich správnemu výberu venovať čo najskôr!

    Záclony alebo závesy sú v interiérovom dizajne viac dnes než len spôsob blokovania svetla vstupujúceho do miestnosti alebo spôsob udržania stabilného tepla. Faktom je, že dobre zvolené závesy ponúkajú oveľa viac, vzhľadom na priestor, na ktorý sa využíva, preto ich berte ako akýkoľvek iný dekoratívny doplnok. Ak si vyberiete tie správne závesy pre vás, ste už len krôčik k tomu, aby ste vašu miestnosť zmenili na nepoznanie!