Bambusové doplnky do kuchyne – tieto chcete mať!

Bambusové doplnky či už v kuchyni alebo aj v ostatných častiach domácnosti zažívajú stále neuveriteľný boom a niet sa čomu čudovať! Sú udržateľné, vyzerajú skvele a dokonale sa hodia či už modernému štýlu domácnosti alebo krásne tiež doplnia aj provensálsky či rustikálny štýl. V minulých rokoch si bambus ako materiál získail veľkú obľubu ako jeden z udržateľných materiálov. Ide vlastne o rastlinu, ktorá sa dá premeniť na mnoho produktov, o ktorých sa bližšie dozviete v článku!

Čo je to bambus?

Pokiaľ ide o bambus, je to druh dreva. Práve drevo je vo všeobecnosti veľmi obľúbený materiál v domácnostiach a vyzerá vynikajúco. Ak máte rustikálny či vidiecky štýl kuchyne, naozaj platí, že čím viac drevených doplnkov máte, tým lepšie. Moderný štýl bývania sa zase vyznačuje čistými líniami, ale aj napriek tomu sa k nemu drevené, a teda aj bambusové doplnky hodia.

Bambus má ďalšiu výhodu v tom, že rastie veľmi rýchlo. Najlepšie je, ak býva vysadený v teplých a vlhkých podmienkach. Vtedy môže vyrásť aj tri stopy za deň, čo znamená, že dosiahnutie jeho plnej veľkosti trvá len 5 rokov. Na rozdiel od neho stromy rastú aj 30 rokov. Bambus sa pestuje po celom svete, ale predovšetkým v tropickom a subtropickom podnebí. Vyskytuje sa v Amerike, ako aj na miestach, ako je Čína, Japonsko a Južná Amerika.

O bambuse je tiež známe, že je jednou z najsilnejších tráv na svete. Ak si teda zaobstaráte bambusové doplnky do kuchyne, určite neoľutujete. Produkty z neho sú v konečnom dôsledku rovnako pevné, avšak oveľa ľahšie v porovnaní s inými bežnými drevinami.

Udržateľné bambusové doplnky

Prečo takmer všetci bambus milujú? Ide o materiál, ktorý je šetrný k životnému prostrediu a zároveň je udržateľný. Faktom je, že bambusové produkty majú nižšiu uhlíkovú stopu v porovnaní s inými výrobkami z dreva. Zároveň tento materiál tiež podporuje aj váš udržateľný spôsob života v domácnostiach.

Taktiež bambusové vlákna sú prirodzene udržateľné. To znamená, že po zbere neuvoľňujú škodlivé chemikálie do vášho domáceho prostredia.

Nemusíte sa obávať, že by bambusové produkty boli v kuchyni príliš fádne. Bambus totiž vyzerá skvele. Produkty nájdete v mnohých odtieňoch, čo znamená, že sa dá veľmi ľahko vybrať to, čo sa hodí k existujúcemu štýlu. Materiál je všestranný a dá sa spojiť mnohými rôznymi spôsobmi, takže sa hodí takmer ku každému štýlu dizajnu.

9 dôvodov, prečo si vybrať bambusové doplnky

Niektoré z najdôležitejších vlastností, ako aj benefitov bambusových produktov sme už popísali. Avšak tu je sumarizácia dôvodov, prečo by mal u vás zvíťaziť bambusový doplnok do kuchyne pred akýmkoľvek iným:

1.       Bambusové doplnky neobsahujú žiaden plast

O dopadoch plastov na našu planétu sa toho píše veľmi veľa a pravdepodobne nie je potrebné sa na túto tému už vyjadrovať. Avšak v prípade bambusových doplnkov je naozaj jednou z najväčších výhod, že neobsahujú plasty. Mnoho ľudí uprednostňuje používanie alternatív, ako je práve tento materiál, pretože tradičné plasty môžu uvoľňovať škodlivé chemikálie do domáceho prostredia. A v neposlednom rade aj škodia planéte.

2.       Bambusové produkty podporujú udržateľnosť

Používanie udržateľnejších materiálov, ako je bambus, pre vaše domáce potreby pomôže podporiť zdravší a ekologickejší spôsob života, čo je v dnešnej dobe veľmi dôležité. Tento materiál má nízke emisie uhlíka, čo znamená, že bude menej prispievať k znečisteniu a vyčerpaniu prírodných zdrojov.

3.       Bambusové produkty sú skvelé aj na renováciu starých predmetov

Uvažovali ste niekedy o renovácii starých produktov? Odbočíme na moment od kuchynských doplnkov - ďalším veľkým dôvodom, prečo používať bambusové výrobky vo vašej domácnosti, je to, že sa dajú použiť na renováciu starého nábytku alebo tiež podláh. Práve to pomáha podporovať udržateľnosť, pretože znova používate existujúce materiály na vytvorenie niečoho nového. V neposlednom rade je tento spôsob ekonomickejší, pretože nekupujete stále nové produkty.

4.       Bambus je ako materiál pevný a odolný

Bambus má ako materiál vynikajúce vlastnosti. Je veľmi pevný, čo znamená, že vydrží veľmi dlho. Je taktiež odolný, odolá aj opotrebovaniu a tak ľahko sa nerozbije.

5.       Bambus má všestranné použitie

Bambusové výrobky sú neuveriteľne všestranné, čo znamená, že ich môžete v domácnosti použiť mnohými rôznymi spôsobmi. Od kancelárskeho nábytku po kuchynské oblečenie, existuje veľa spôsobov, ako môžete použiť bambus vo svojom dome. Taký chlebník z bambusu môže slúžiť aj na uskladnenie vášho pečiva, ale zároveň je to aj veľmi efektná dekorácia.

6.       Bambus je silná rastlina, ktorá rastie veľmi rýchlo

Už sme spomínali, že bambus rastie veľmi rýchlo. Pretože bambus rastie rýchlejšie ako väčšina rastlín, jeho zber nemá príliš veľký vplyv na životné prostredie.

7.       Používanie bambusu v domácnosti pomáha znižovať emisie uhlíka

Aj keď sme znovu pri téme udržateľnosti, táto téma je v súčasnosti veľmi dôležitá. Treba povedať, že bambus je neuveriteľné šetrný k životnému prostrediu. Na rast potrebuje iba veľmi málo vody a darí sa mu v teplejších klimatických podmienkach. Používanie výrobkov z bambusu namiesto iných drevených materiálov môže pomôcť znížiť emisie uhlíka.

8.       Bambus je biologicky odbúrateľný

Ak budete používať bambusové produkty, vaša domácnosť bude ekologicky štýlová a moderná. Bambus je biologicky odbúrateľný, čo znamená, že ho môžete vyhodiť do odpadu bez toho, aby ste mali výčitky zo znečisťovania prostredia.

9.       Používanie bambusových doplnkov zlepšuje kvalitu vzduchu v interiéry

Samozrejme, ideálne v tomto prípade je, ak sa jedná o väčšie produkty z bambusu. Je to však stále skvelá správa. Výber predmetov, ako sú podlahy a nábytok vyrobený z organických, udržateľných materiálov, ako je bambus, pomôže podporiť lepšiu kvalitu vzduchu v interiéri. Bambus absorbuje veľa vlhkosti, takže pomôže zabrániť tvorbe plesní a baktérií vo vašom dome.

Doska na krájanie z bambusového dreva.

Bambusové doplnky v kuchyni

Nakoniec to najdôležitejšie – aké doplnky z bambusu si v kuchyni zvoliť? Najlepšie čo najväčšie množstvo. Ako sme sa už zmienili vyššie, nie je pravidlo, že bambusové doplnky sa hodia iba k určitému štýlu domácnosti. Hodia sa takmer všade – vždy si len zvoľte druh doplnky, ktorý využijete. Tu je naše odporúčanie:

1.       Doska na krájanie z bambusu – doska na krájanie je nevyhnutná klasika, ktorú potrebujete v každej domácnosti. Nemusí mať však len funkčnú úlohu, ale krásna doska z bambusu bude aj veľmi štýlovým doplnkom. Okrem iného tiež treba poznamenať, že bambusové dosky na krájanie sú veľmi hygienické.

2.       Bambusový organizér na príbory – chcete niečo nápadité hoci aj na príbory? Takýto bambusový organizér vyzerá skvele. V každom prípade nie je problém, ak ho neumiestnite do zásuvky – pokojne sa môže nachádzať aj priamo na pracovnej doske.

3.       Chlebník – už spomínaný chlebník z bambusového dreva ocení úplne každý. Okrem toho v tomto prírodnom materiály bude vaše pečivo oveľa sviežejšie.

Už viete, či sú bambusové doplnky do kuchyne pre vás to pravé? Dôvodov je veľmi veľa, ale v prvom rade má bambusové drevo krásny rez, zachováva si svoju typickú vôňu a vyzerá štýlovo a luxusne!