Dizajnové pohovky – ideálne na oddych pre dvoch

Kúpa pohovky je jednou z najdôležitejších investícií, ktoré môžete do svojho domova urobiť. Prečo je to tak? Na pohovke zvyčajne oddychujete, čítate, niekedy aj jete alebo si ju užíva vaša návšteva. Pokiaľ máte menší byt alebo naopak chcete vyplniť priestor vo väčšej obývačke či inej miestnosti, zvážte dizajnovú pohovku – pokojne aj pre dvoch ľudí. Práve štýlová menšia pohovka pre dvoch je ideálny výber do menšieho bytu, pretože na rozdiel od klasickej dvojpohovky zaujme oveľa viac.

A na druhej strane, ak je táto pohovka doplnkom k vašej sedačke, fantasticky ju doplní.

Čo zvážiť pred výberom dizajnovej pohovky

Rovnako, ako v prípade klasickej sedačky, aj tu platí, že by ste mali pouvažovať nad spôsobom využitia tejto pohovky. Niektoré dizajnové pohovky sú menšie a slúžia naozaj iba na sedenie, do iných sa tiež pohodlne schúlite. Rátajte skôr však s tým, že táto pohovka bude o niečo menšia, ale o to viac na ňu bude príjemný pohľad.

Taktiež je dôležité si uvedomiť, či sa takáto pohovka stane hlavným miestom vášho posedenia napríklad v obývačke, alebo z nej chcete urobiť len alternatívne posedenie alebo tiež dekoráciu. Ak bude slúžiť predovšetkým na sedenie, vyberajte si ju určite tiež podľa toho, ako pohodlne vyzerá. Určite to však neznamená, že pohovky, ktoré budú vyzerať nadmieru štýlovo, budú nepohodlné. Častokrát je to práve naopak.

Pred výberom takejto pohovky je dobré zvážiť:

  • Štýl
  • Typ pohovky
  • Materiál
  • Farbu
  • Konštrukciu
  • Veľkosť
  • Komfort
  • Životný štýl a účel
  • Váš rozpočet

Prejdime teraz detailne ku každému parametru, pri ktorom si priblížime, na čo sa jednotlivo zamerať, pretože každý z faktorov bude, samozrejme, dôležitý.

Štýl

Štýl takejto pohovky by mal v prvom rade sedieť so zvyšným štýlom vášho interiéru. Nebojte sa však aj trochu experimentovať. Môže sa stať, že vo vašej domácnosti sa miešajú štýly, avšak nemali by ste ísť úplne do extrémov. Zvoľte si prevládajúci štýl vašej domácnosti. Štýlová pohovka by mala predovšetkým ešte viac vyzdvihnúť celkový štýl vašej domácnosti. Ak je napríklad miestnosť zariadená tradične, môžete si vybrať buď klasický jednoduchší štýl alebo pohovky, ktorá má netradičný tvar či dekorácie. Ak je vaša miestnosť skôr moderná, vyberajte si netradičné farby a elegantný vzhľad, ktorý dodá obývačke či inej miestnosti chic nádych.

Typ pohovky

Tvar pohovky bude jednou z najdôležitejších faktorov, ktoré budete vždy riešiť. Je skvelé, ak sa odosobníte od toho, že pohovka by mala mať len štandardný tvar. V ponuke nájdete množstvo rôznych výnimočných tvarov, ktoré sú nemenej pohodlné, ale okrem iného aj skvele vyzerajú.

Kúpa podľa tvaru sedačky bude rozhodovať o tom, koľko máte priestoru a kam chcete sedačku umiestniť. Zároveň má však takáto pohovka výhodu v tom, že nezaberá príliš veľa miesta. Pohovku alebo aj lavicu, ako ju môžeme nazvať, nemusíte umiestňovať iba do obývačky. Vynikajúco sa hodí k príležitostnému sedenie vo vstupnej hale, ale aj ako praktický nábytok do obývačky či hosťovskej izby.

Pohodlná dvojsedačka je skvelou voľbou pre tých, ktorí hľadajú niečo praktické, čo môžu umiestniť do miestnosti s menšou rozlohou. Zmestia sa na ňu dvaja ľudia a pritom si pohodlne posedia bez toho, aby sa dotýkali.

Materiál a farba

Materiál a farba sú pri každom druhu nábytku vlastnosti, na ktoré je potrebné sa zamerať a pohovka nie je výnimkou. Dokonca vám kvalitný materiál môže pomôcť udržať aj životnosť sedačky. Materiály môžu byť rôzne – či už si vyberiete syntetiku alebo prírodný materiál, je to na vás. Každý z týchto materiálov môže do určitej miery ovplyvniť práve spomínanú životnosť.

Aké sú v tomto prípade možnosti? Je ňou napríklad zmes vlny – tá je vysoko odolná a taktiež sa na nej dajú dobre dajú schovať škvrny. Vlna a syntetické zmesi sa ľahko čistia a odolávajú taktiež žmolkovaniu. Jednou z ďalších vhodných možností je aj koža – má výhodu v tom, že je odolná a ľahko sa čistí, pretože ju stačí utrieť iba handričkou. Taktiež je to materiál, ktorý pôsobí vždy luxusne a vzbudzuje komfort.

Čo tak zamat? Podobne ako koža pôsobí veľmi luxusne a v konečnom dôsledku sa vyrába z rôznych materiálov, ako je hodváb, ale aj zo syntetických materiálov, ako je umelý hodváb.

Ak milujete skôr prírodné materiály, vyberajte si zmesy hodvábu a bavlny. Toto sú bežné a obľúbené vlákna, ktoré sa používajú na čalúnenie pohoviek. Bavlna je materiál, ktorý je odolnejší, ale používa sa skôr zriedka. Nič nepokazíte ani so syntetickými materiálmi. Tie sa používajú na výrobu štýlových pohoviek veľmi často a mnohokrát dôveryhodne kopírujú prírodné vlákno. Vydržia tak veľmi dlho. Používajú sa imitácie materiálov hodvábu, umelá koža a mikrovlákno (alcantara).

Poďme k nemenej dôležitej farbe. Svetlejšie a pastelové vzory na pohovke vyniknú lepšie v menších priestoroch, tmavšie farby budú vyzerajú skvele vo veľkých, priestranných a presvetlených izbách. Dávajte si pozor na krikľavé farby, tie sú skôr obľúbené krátkodobo, ale nie na dlhodobé používanie.

Výber štýlovej pohovky pre dvoch

Pohovky, taburetky, ale aj klasické sedačky idú naozaj s modernou dobou. Už si preto nemusíte vyberať pohovku len pre jej hlavný účel, ale môže byť vedľajší či hlavný štýlový nábytok či doplnok interiéru. Budete sa z neho tešiť vy, aj vaša návšteva.

Pohovka v štýle kresla

Možno ste skôr fanúšikmi klasiky a preferujete pohovku, ktorá sa blíži svojím tvarom ku klasickému pohodlnému kreslu. Hľadajte napríklad väčšiu pohovku na sedenie pre dvoch alebo na pohodlné schúlenie sa počas večera. Na takéto kreslo sa vynikajúco hodí zamat, ktorý dodá pohovke punc jedinečnosti. Nohy pohovky z kovových materiálov tento štýl ešte viac umocňujú.

Lavica na sedenie

Pamätáte si klasické lavice na sedenie, ktoré sa zvykli používať? Práve hlásia veľký návrat. Lavičky na sedenie sú pohodlné a zároveň zariadia štýlovo váš domov. Môžete si vybrať alternatívy z dreva alebo z kovu. Aj v tomto prípade platí, že štýlovo vyzerá predovšetkým spomínaný zamat. Krásne a pohodlné pohovky a lavice inšpirované šatňami veľkých hollywoodskych hviezd sú skvelé na umiestnenie do spálne, do obývačky alebo aj predsiene.

Pohodlná pohovka pre dvoch

Ak ste skôr fanúšikmi klasickej dvojmiestnej pohovky, snažte sa vybrať niečo, čo bude vyzerať dizajnovo a lákavo. Aj v tomto prípade je skvelou možnosťou zamat či iný prírodný materiál a nepochybne vašej obývačke dodá štýl. Práve takéto pohovky sú skvelé aj do spálne, kde vytvoria malý kúsok zóny oddychu.

Máte už v tejto chvíli lepšiu predstavu o tom, či je práve takáto štýlová pohovka pre dvoch pre vás to pravé? Určite áno. Už dávno neplatí to, že jedinou možnosťou každej domácnosti je len gauč. Či už disponujete väčším alebo menším priestorom, práve takáto jedinečná pohovka môže vylepšiť jeho vzhľad rýchlo a jednoducho.