Starostlivosť o Aloe Vera

Naučte sa pestovať túto liečivú šťavnatú rastlinu

Aloe Vera je rastlina, ktorej musíte vo vašej záhrade určite nájsť miesto. Nielenže je Aloe skrášľuje dvory či vnútorné priestory, no má tiež úžasné liečivé vlastnosti.

Gél, ktorý sa nachádza vnútri rastlinky Aloe Vera môže upokojiť spálenú a podráždenú pokožku, a preto je taký populárny vo farmaceutickom priemysle. Pomáha tiež čistiť vzduch, rovnako ako iné izbové rastliny. Pri správnej starostlivosti vám môže jedna rastlina Aloe Vera rásť roky ba dokonca desaťročia. 

Aloe sa veľmi dobre darí vonku ale dá sa pestovať aj v interiéroch, pokiaľ jej doprajete dostatok slnečného svetla. Rastlinka je nenáročná na údržbu, čo ocenia najmä začiatočníci v pestovaní. 

Ako zasadiť rastlinu aloe vera

Rastlinky aloe je možné kúpiť aj u nás na predajni Cassia a ponúkame rôzne druhy a veľkosti. Môžete si vybrať malú rastlinku v peknom dizajnovom kvetináči alebo veľkú, ktorá je ideálna pre rozľahlý vonkajší priestor. 

Pri výsadbe rastlinky nezabudnite, že kvetináč, ktorý používate, obsahuje odtokový otvor, pretože správny odtok vody je kľúčom k úspešnému pestovaniu rastlinky. Ak sadíte priamo do zeme, je najlepšie sadiť do dobre priepustnej kaktusovej zmesi, aby ste zaistili správny odtok. Rovnako ako aj u iných sukulentov, aloe vera sa v rozmočenej pôde nedarí dobre. Aloe môžete pestovať v akomkoľvek kvetináči ale pri pestovaní odporúčame používať terakotové kvetináče, pretože zaisťuje lepšie prúdenie vzduchu a tiež odvádza vodu z kvetináča namiesto toho aby ho držal. Plastové kvetináče môžu navyše zdržiavať príliš veľa tepla, najmä ak sú umiestnené vonku na priamom slnku. 

Ako často polievať rastlinu aloe vera

Vedzte, že zalievanie rastliny aloe vera závisí od viacerých faktorov ako napríklad či ju pestujete vonku alebo vnútri alebo aká je vlhkosť pôdy. Všeobecne by ste mali aloe vera polievať približne raz týždenne a keďže je aloe rastlina, ktorá si veľmi dobre uchováva vodu vo svojich listoch mali by ste sa pri polievaní zameriavať na to, ako vlhkú pôdu má v kvetináči. Jednoduchým spôsobom, ako otestovať či vaša rastlinka potrebuje vodu je dotknúť sa pôdy. Jednoducho zastrčte prst do pôdy do hĺbky cca 1 centimeter. Ak je pôda vlhká, polievať ju nemusíte a skúste to znova o pár dní. Keď je čas na zalievanie, vezmite krhlu alebo hadicu a mierte na pôdu nie na rastlinu. 

Dúfame, že vás naše rady oslovili a už sa viac nebudete báť zaobstarať si túto modernú interiérovú či exteriérovú rastlinku.