KRÁSNE dekoratívne sviečky a svietniky presne pre váš DOMOV

Sviečky a svietniky sú klasickou ozdobou a štýlovým doplnkom, ktorým nikdy nič nepokazíte. Hodia sa na každú príležitosť a vedia doma navodiť príjemnú a romantickú atmosféru.

Trh ponúka niekoľko druhov, prevedení a cenových kategórií sviečok a svietnikov. Stačí si len vybrať, ktorým z ponúkaných produktov sa necháte inšpirovať.

Aj sviečky a svietniky majú svoju históriu

Svetlo zo sviečky sprevádzalo kroky človeka už odpradávna. Známka o prvých sviečkach pochádza až z ďalekého Egypta. Nešlo však o také sviečky, ako ich poznáme dnes. Prvé sviečky mali podobu rákosia, ktoré bolo máčané v roztavenom oleji.

Až práve Rimania neskôr dodali sviečkam novodobý vzhľad a vymysleli knôt. Sviečka bola stále vyrábaná z hovädzieho alebo ovčieho loja. Včelí vosk ako hlavná prísada sviečky sa dostala na scénu až v období stredoveku.

Prvé „štandardné“ sviečky však boli vyrobené až v 18. storočí a hlavnou ingredienciou bol tuk z vorvaňa.

Technologický zlom vo výrobe sviečok nastal v roku 1834. Táto zásluha sa pripisuje vynálezcovi Josephovi Morganovi, ktorý zaviedol ich strojovú výrobu.

Následne v roku 1850 sa sviečky začali vyrábať z parafínu, ktorý bol vyrábaný z ropy a uhlia. Po objavení kyseliny stearovej, ktorá sa začala pridávať do parafínu, sa stali sviečky pevnejšie a dostupné pre každého.

Čo sa týka svietnikov, história ich spomína už v Starom zákone. V ňom predstavoval sedemramenný svietnik symbol svetla, ktorý mal Izrael priniesť všetkým národom. V rámci histórie má takisto svietnik svoje významné miesto v liturgických obradoch a kostoloch.

Do bežného života vstúpil svietnik až koncom 18. a začiatkom 19. storočia. Chudobní ľudia obmedzovali používanie svietnika len na výnimočné, sviatočné a obradné príležitosti.

súčasnosť priniesla používanie svetla do domácnosti ako kultovú a komerčnú záležitosť. A práve vtedy získal svietnik svoje čestné miesto v našich domácnostiach.

Sviečky – druhy, využitie a výhody, prečo ich mať práve u vás doma

Sviečka je originálnym a praktickým doplnkom, ktorý rozžiari a prevonia vašu domácnosť.

Druhy sviečok a ich využitie

Čo sa týka druhov, v tomto prípade je skôr dôležité, z akého materiálu sú sviečky vyrobené.

Poznáme:

  • parafínové sviečky – syntetická látka získaná z oleja a zmesi uhľovodíkov
  • sviečky z včelieho vosku - včelí vosk je netoxický a nespôsobuje žiadne alergie, má vyšší topiaci sa bod a dlhšie horí
  • VEGAN sviečky zo sójového vosku – sú vyrobené zo sójových bôbov, sú nejedovaté, nekarcinogénne a biologicky rozložiteľné
  • kryštálové voskové sviečky - sú vyrobené z celoprírodného vosku, ktorý drží 2-krát toľko vône ako parafínové sviečky
  • gélové sviečky - vydávajú krásne osvetlenie a príjemnú arómu, po zapálení vydržia 3-krát dlhšie ako voskové sviečky

Sviečky poznáme takisto ako samovoľne stojace, vonné a čajové sviečky, sviečky v skle a zapichovacie sviečky. Je možné ich využiť napríklad ako samostatnú dekoráciu v interiéri, ako súčasť adventného venca, alebo ako darček pre najbližších. Slúži takisto ako symbol pri prvom svätom prijímaní, ako spomienka na príbuzných na hroboch a ďalšie.

Dekoratívna vonná sviećka

Výhody sviečok

  • príjemne voňajú a prevoňajú celý domov
  • sviečka ako skvelý tip na darček
  • ako dekorácia a štýlový doplnok do vášho interiéru
  • ako záložný zdroj svetla pri výpadku prúdu

Aké sú najpopulárnejšie značky sviečok?

Veľmi populárnou značkou v oblasti výroby sviečok je značka Yankee Candle. Ide o originálne sviečky pre neopakovateľnú atmosféru. Sú dodávané v skle, takže ich vôňa len tak ľahko nevyprchá. Existujú rôzne limitované edície napríklad Discovery, Tutti-Frutti či Surprise Snowfall.

Ďalšou obľúbenou značkou vo svete sviečok je firma WoodWick. Ide o luxusné a dlhotrvácne sviečky v skle, ktoré sú doplnené dreveným vrchnákom a dreveným knôtom. To znamená, že pri ich horení vám romantický večer spríjemňuje originálny zvuk praskajúceho dreva v krbe.

Svietniky – druhy, využitie a výhody prečo ich mať práve u vás doma

Svietniky sú takisto ako sviečky neoddeliteľnou súčasťou domácností. Dokonca jeden bez druhého nemôžu byť. Každý svietnik potrebuje svojho kamaráta – sviečku.

Svietniky už dávno nie sú iba dominantou bohatých, kedy zdobili hlavne komnaty a chodby zámkov a hradov. Dnešné svietniky sú štýlové, nadčasové, moderné a cenovo prístupné.

Aké poznáme svietniky?

Čo sa týka svietnikov, v tomto smere je skôr dôležitý materiál a dizajn.

Svietniky sú vyrábané z ocele, zo skla, z dreva či napríklad keramiky. Rovnako na trhu môžeme nájsť svietniky všetkých tvarov, farieb a prevedení. Máme vysoké, nízke, guľaté, a hranaté svietniky, a takisto svietniky nepravidelných tvarov.

Ak vás netlačí rozpočet a môžete si to dovoliť, existujú aj luxusnejšie a dizajnérske svietniky. Ich cena sa pohybuje vyššie, no je väčšinou zárukou originálnosti a kvality. Čo sa týka lacnejších svietnikov, nemusí to byť práve katastrofa.

Dnešná ponuka svietnikov je veľká a dostačujúca, preto už aj dnes dostanete kúpiť cenovo prijateľné a kvalitné svietniky. Väčšinou sú však takéto svietniky sériovo vyrábané, preto nemusí ísť vždy o originálny kúsok.

Svietniky je možné využiť ako samostatnú dekoráciu do obývačky, predsiene alebo spálne. Rovnako ak máte radi Vianoce, môžete použiť svietnik ako hlavnú dekoráciu vianočného stola, ktorá plní aj funkciu svetla. Takisto s obdobím Vianoc sa spájanú aj adventné svietniky.

Ak máte radi obdarovávať svojich blízkych, svietnik bude štýlovým a netradičným darčekom, ktorému sa poteší skoro každý. Takisto takémuto originálnemu a luxusného svietniku sa určite poteší aj nejeden zberateľ a milovník dekorácií.

Dekoratívny svietnik

Výhody svietnikov

  • samostatná a originálna dekorácia
  • plní funkciu svetla
  • vytvorenie romantickej atmosféry
  • skvelý darček pre vašich blízkych
  • Spôsob využitia
  • Doba horenia
  • Dizajn a štýl
  • Materiál
  • Štýl a dizajn
  • Cena
  • Počet sviečok na horenie

Tipy a triky ako vybrať ten správny svietnik a sviečku do vašej domácnosti

Ak sa dnes rozhodnete, že si chcete kúpiť sviečku alebo svietnik, máte na výber veľké množstvo produktov.

Ako si však vybrať ten správny produkt tak, aby ladil k vášmu interiéru a splnil vaše očakávania?

Sviečky

Prvým krokom pri výbere tej správnej sviečky je zistiť spôsob využitia. Či bude sviečka slúžiť ako čajová sviečka do aroma lampy, alebo ako dizajnová sviečka na dlhé zimné večery. Takisto ak máte problém s komármi a hmyzom, určite oceníte repelentnú sviečku. Ak to má byť zasa sviečka ako symbol spomienky, budete si vyberať sviečku priamo na hrobové miesto.

Takisto so spôsobom využitia ide pri výbere ruka v ruke ročné obdobie a sviatky. Na veľkú noc máte sviečky určené priamo na pamiatku zosnulých. Na Vianoce zasa môžete sviečku použiť ako dekoráciu na štedrovečerný stôl alebo ako súčasť adventného venca.

Doba horenia sa udáva v hodinách a udáva približný čas doby horenia sviečky. Dobu horenia nájdete na informačnom lístočku, väčšinou nalepenom zo spodnej strany sviečky.

Veľké sviečky ponúkajú až okolo 120 hodín horenia. Naopak tie menšie, napríklad čajové a plávajúce sviečky vydržia zhruba 4 hodiny. Klasické menšie sviečky zas rátajú s dobou horenia kratšou ako 30 hodín.

Sviečka predstavuje samostatný dekoračný prvok, ktorý sám o sebe skrášli váš príbytok. Na výber máte rôzne tvary, farby, vzory, štýly a materiál.

Zaujímavý efekt vytvoria počas horenia sviečky s viacerými knôtmi alebo sviečky s dreveným knôtom, ktorý výrazne zväčší plameň. A navyše horenie sprevádza upokojujúci zvuk praskajúceho dreva, čo pripomína oheň v krbe.

Pri výbere sviečky si môžete takisto vybrať, z akého materiálu bude sviečka vyrobená. Na výber máte parafínové sviečky, gélové sviečky, sviečky zo včelieho vosku, zo sóji a sviečky z kryštálového vosku.

Sviečka STAY WILD voňavá

Svietniky

V prípade dizajnu a štýlu je dobré si premyslieť, či daný svietnik bude iba na okrasu alebo na funkčné používanie. Takisto je potrebné si ujasniť, do akého štýlu budete chcieť svietnik ladiť. Či budete chcieť kovovú klasiku, alebo stiahnete napríklad po elegantnom skle.

Ak už máte zadefinovaný dizajn a štýl miestnosti, kde budete tento svietnik mať, zamerajte sa na konkrétny výber svietnika. Či to bude svietnik do modernej domácnosti, do klasického štýlu, alebo či nakoniec stiahnete po svietniku z prírodného dreva v retro štýle. Predstavivosti sa medze nekladú.

Cena svietnika sa vždy odvíja od veľkosti, materiálového prevedenia a od výrobcu. Takisto od toho, či ide o dizajnérsky kúsok, alebo ste si vybrali strojovú klasiku.

Tie lacnejšie kúsky nájdete na trhu v sume okolo 10 až 15 €. Tie drahšie dizajnérske kúsky sa pohybujú okolo 250 €.

Pri výbere svietnika je potrebné sa zamerať aj na počet bodcov na napichnutie sviečok. Ak chcete mať romantickú víkendovú atmosféru, zadovážte si svietnik s jedným až dvoma bodcami.

Ak potrebujete svietnik napríklad na osvetlenie rodinnej večere, kúpte si taký, ktorý ponúka viac bodcov a miesta na sviečku. A to preto, aby ste mali pri večeri prehľad, aké jedlo konzumujete a s kým sa pri večeri rozprávate. 

ŠIROKÚ PONUKU SVIEČOK A SVIETNIKOV NÁJDETE TU!